SCHOOLYARD STUDIES STUDENT ASSESSMENT

Name: ______________________ Date: _________

Directions: Read the question carefully and answer based on your knowledge about schoolyard studies. Circle the correct answer.


 

1.) Animals that feed on dead organisms are called _____.

A.) Herbivores

B.) Reptiles

C.) Producers

D.) Scavengers


 

2.) _____ is the study of ecosystems and their relationships to each other.

A.) Energy

B.) Ecology

C.) Environment

D.) Photosynthesis


 

3.) The _____ in plants allows them to produce their own food.

A.) Roots

B.) Chlorophyll

C.) Flowers

D.) Seeds


 

4.) Where an animal or plant species lives is called its _____.

A.) Population

B.) Habitat

C.) Food chain

D.) Survival


 

5.) If you shake a branch of a tree or bush over a container, you are likely to discover _____.

A.) Some living and non-living things

B.) Only insects

C.) Herbivores and omnivores

D.) Slugs


 

6.) The number of hawks living in one place has increased. This may be because there is a large population of _____.

A.) Frogs

B.) Caterpillars

C.) Rabbits

D.) Wheat


 

7.) A sign of a transient in your study plot might be a _____.

A.) Spider

B.) Feather

C.) Rock

D.) Root


 

8.) Which environmental factor would not be likely to change your study plot?

A.) A storm

B.) A caterpillar

C.) A shovel

D.) Lack of rain


 

9.) What should you do to protect the environmental balance of your study plot?

A.) Re-seed the soil

B.) Remove all the weeds

C.) Take a photograph

D.) Kill all the ants


 

10.) The water in the lake is clear and beautiful, but no one can catch a fish there anymore. This may be because _____.

A.) A great blue heron ate all the fish

B.) You caught all the fish last summer

C.) The fish are not hungry

D.) Pesticides have killed the fish’s food chain


 

11.) Which is the only organism to make its own food?

A.) Cow

B.) Bird

C.) Corn plant

D.) Spider


 

12.) Karen wants to do a study of the changing air temperature over a month’s time. What should she be sure to do?

A.) Measure the air temperature at the same time of day, one day of the week for four weeks

B.) Measure the air temperature on Monday, Tuesday, and Wednesday at sunrise and at sunset

C.) Measure the ground temperature and the air temperature at noon every day for three weeks

D.) Measure the air temperature and carefully record Celsius and Fahrenheit thermometer reading on the first day of every month.


 

13.) Which of the following would not be a correct food chain?

A.) Sun ? dandelion ? caterpillar ? frog

B.) Sun ? clover ? rabbit ? owl

C.) Sun ? wheat ? frog ? snake

D.) Sun ? sunflower seeds ? mouse ? hawk


 

14.) Which of the following consumers is an omnivore?

A.) Grasshoppers

B.) Humans

C.) Cats

D.) Mice


 

15.) Which of the following are producers?

A.) Soil and grasses

B.) Grasses and mice

C.) Snakes and hawks

D.) Corn plants and clover


 

16.) Which metric unit is used to measure temperature?

A.) Celsius

B.) Centimeter

C.) Kilogram

D.) Liter


 

17.) Which unit would not be used to measure the distance around a schoolyard study plot?

A.) Inch

B.) Centimeter

C.) Meter

D.) Kilometer


 

18.) Use the word bank below to complete each sentence. Write each word in the space provided. When you are finished carefully read your sentences to make sure they make sense.


 

1. Consumers that eat only plants are called ___________________________.

2. Consumers that eat only animals are called __________________________.

3. Consumers that eat plants and animals are called _____________________.

4. When plants use the sun to turn carbon dioxide from air and water into food it is called _____________________________________________.

5. A vulture is an example of a ___________________________, since it feeds on dead organisms.

6. Some examples of herbivores are man, birds, ______________________, many insects, and many lizards.

7. Some examples of carnivores are sharks, foxes, dogs, and ______________.

8. Food chains provide the __________________ for all living things to survive.

9. The only organisms on earth which can make their own food and are not dependent on a food chain to survive are ____________________________.

10. Every organism that eats something else is a ________________________.


 

Word Bank:

lions, plants, omnivores, photosynthesis, carnivores, scavenger, herbivores, rabbits, energy, consumer


 

19.) Use the word bank below to complete each sentence. Write each word in the space provided. When you are finished carefully read your sentences to make sure they make sense.


 

1. All members of a species that live together in an area are called a __________________________.

2. __________________________ in plants makes plants green.

3. All plants need light, ______________________, warmth, and oxygen to grow.

4. Where an animal or plant species lives is called its ____________________.

5. No organism that lives in a particular area can __________________ on its own.

6. Every ________________________ plays an important role in its ecosystem.

7. _____________________ is the study of ecosystems and their relationship to each other.

8. An ecosystem can be as small as a ___________________ or as large as a forest.

9. The actions of humans can create unfortunate __________________ to an ecosystem.

10. Chlorophyll in plants allows them to use ____________________ and water to create energy to grow.


 

Word Bank:

organism, habitat, puddle, carbon dioxide, Ecology, consequences, chlorophyll, population, water, exist


 

ANSWER KEY

1. D

2. B

3. B

4. B

5. A

6. C

7. B

8. A

9. A

10. D

11. C

12. C

13. C

14. B

15. D

16. A

17. D

18. 1. Herbivore 2. Carnivore 3. Omnivores 4. Photosynthesis 5. Scavenger 6. Rabbits 7. Lions 8. Energy 9. Plants 10. Consumer

19. 1. Population 2. Chlorophyll 3. Water 4. Habitat 5. Exist 6. Organism 7. Ecology 8. Puddle 9. Consequences 10. Carbon dioxide

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Non-profit Tax ID # 203478467